Helposti hyvää: uunissa paahdetut mysli-jämähedelmätOsasta vaimon Instagramiin (@lapsellistablogi) levinneestä elintarvikkeita käsittelevästä #ChezHenkka-kuvamateriaalista on kaivattu lisäselvitystä, ehkä jotain reseptejä. Valitettavasti niitä ei useinkaan ole, koska särvintä pedataan fiiliksen mukaan yleensä niistä raaka-aineista, jotka jääkaappissa kulloisenakin hetkenä sattuvat olemaan happanemaan päin.
Tämä viimeisin nyt ainakin oli yksinkertainen, mutta yllättävän maukas keino pelastaa ja käyttää ravinnoksi mustuneet banaanit sekä jo hieman rypistyneet omenat. Kasvikunnan tuotteet kun eivät jostain syystä taas ole nuorimmaisten suosiossa ja hedelmien kulutustakin on tullut arvioitua omien tammikuun tavoitteiden mukaan. Tämän ääreltä sitten itsensä taas löysi. Omatunnon puolustukseksi kuitenkin mainittakoon, että mustinahan ne banaanit vasta kypsiä oikeasti ovatkin ja jos haluat panostaa tähän ”reseptiin” (ja jos siedät banaanikärpäset keittiössä), annat banaanien rauhassa kypsyä pikimustiksi hedelmäkorissa. Hedelmä muuttuu salaperäisen makeaksi.
Meidän perhe kuluttaa hyvällä ruokahalulla friteerattuja banaaneja, eikä uuniomenoitakaan kukaan yleensä sylje syöttötuolista. Tosin ravintoarvoista viis – ainakin kyseisten käsittelyiden jälkeen. Kaipa nämä herkut ovat silti globaalilla tasolla parempia valintoja kuin IKEA:n ”herkkuhodarit” tai Mäcisen Akun eväät? Näin arjen alettua pyrkimys minimoida keittiössä käytettävää aikaa ohjaa herkästi reseptiikkaa uuniruokiin. Kädet kun vapautuvat kypsytyksen aikana esimerkiksi pelastamaan horjuvassa kirjahyllyssä kerrostalossa leikkiviä nakupellejä. Summaus suosikeista ja jämistä välillä onnistaa, tuottaen seuraavaa:
Uunissa paahdettu mysli-hedelmävuoka
Tarvitset / annos 
1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 Banaani
0,5dl mysliä
1 Omena 
rusinoita
pähkinöitä
kanelia
1 rkl siirappia tai hunajaa
Turkkilaista jukurttia tai jätskiä
1. Uuni tulille 200C°
2. Voitele vuoka tai lautanen kookosrasvalla
3. Asettele banaanit vuoan pohjalle ja peittele myslillä. Myslin on tarkoitus imeä hedelmistä tihkuva mehu, mutta silti paahtua hieman.  Paahtumisen onnistumiseksi mysliä ei laiteta pakkaan pohjimmaiseksi.
3. Poista ompuista siemenkodat, mutta jätä kuori päälle. Kuorittuna omenasta tulee silkkaa sosetta.
4. Asettele omput myslin & banskujen päälle ja lorauta siirappia tahi hunajaa omppujen pinnalle. Mikäli olet tehnyt uudenvuodenlupauksia biomassasi suhteen, voit jätää laittamatta. Kyllä lopputuote on aika makea, mutta karamellisoituva sokeri on omppujen kuorilla aika kiva. Tahmeaan ompun pintaan voit vaikka ripsottaa vähän mysliä, näin se paahtuu siihen kivasti.
5. Nakkaa vielä rusinat ja pähkinät kyytiin. Ripsottele halutessasi kanelia kaikkialle.
6. Aseta vuoka kuumaan uuniin ja paistele omppujen koosta ja laadusta riippuen 20-30min. Omenat saavat jäädä sisältä hieman rapsakoiksikin.
7. Tarjoilemalla paistoksen kuumana jätskin seurassa saat siitä huumaavan jälkkärin. Hieman jäähtyneen tämä maistuu hyvin myös maustamattoman jukurtin seassa, sopien paremmin niihin uudenvuoden lupauksiinkin, vaikka aamiaiseksi tai välipalaksi.
Koklaamaan vaan.
PS. Tämä on todellista pikaruokaa; esivalmisteluihin mennee alle kymmenen minuuttia, paistamiseen maksimissaan puoli tuntia. 

2 kommenttia

 1. Kuulostaa älyttömän herkulliselta! Vois jopa kokeilla!

  TätiO

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on, vaikka itse sanonkin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

   Poista