Iskender-kebab


Kävipä hauska sattuma! Keskiviikkona aamupäivällä Instagramin kuvavirtaa plärätessäni jopa säpsähdin, että nytkö joku on jo omelettiohjettani kokeillut... Ei kun, hetkinen hei, mutta ei kun, mitä..? Tämähän on osa sen toisen ruokablogia pitävän kotikokki-isän reseptkuvitusta! Hahhaa! Enhän minä ollut vielä edes julkaissut omaani. Tietämättämme toistemme aikeista julkaisimme siis kollegan kanssa lähes identtiset reseptit. Käykää vaikka vertaamassa, eniten eroa lienee ohjeiden nimissä. Kunnia kuitenkin Voita ja suolaa-blogin Mikalle, koska olihan hän ensin ehtinyt. Julkaisin silti häpeilemättä omani, kun se nyt kerran oli jo julkaisua vaille valmiina.

Sulassa sovussa päätimme ottaa sattumuksesta kaiken ilon irti ja nykäistiin käyntiin pieni "kebab-haaste". Tarkoituksena oli sis laittaa molemmilta perjantaiksi julkaisuun resepti, jonka aiheena olisi kebab. 

Hetken jo ajattelin, että oikaisisinko ottamalla yhteyttä paikalliseen pizzeriaan, koska aikaisemmat kokemukseni kotikebabista ovat olleet aika laimeita ja loppuviikkoon ahtautui yhtä sun toista kiirettä. Olisin pelastanut nahkani julkaisemalla vain "kebab-ohjeeksi" ravintolan puhelinnumeron. 


Mukavien sattumusten sarja kuitenkin jatkui. Ystäväni otti minuun yhteyttä ja tiedusteli halujani vastaannottaa talouteemme 6 kiloa pian pilaantuvaa naudanjauhelihaa. Harvoin tytöt minulle enää lihaansa tarjoavat, joten en voinut kertakaikkiaan kieltäytyä, ja lihan himoissa suostuin vastaanottamaan koko erän. Pakastin oli jo entuudestaan täysi, mutta nyt se on sitten täpötäysi. Lihaa jäi pussitusoperaation jälkeen pakastamatta vielä reilu kilo, jotain sille oli joka tapauksessa tehtävä. Rohkaisin mieleni, ja kas näin sitä oltiin taas keittiössä kolistelemassa, ja ennenkaikkea, mukana haasteessa. 

Täytyy myöntää, että nyt suoritin roimasti taustatutkimusta googlettamalla vinkkejä lihapökäleen valmistukseen. Olin aikaisemmin kokeillut huonolla menestyksellä alumiinifoliossa muhitettavaa versiota. Tein sen silloin varmaan väärin, koska edellä mainittu kollega ainakin näytti saavan hyvän näköistä tavaraa ulos foliokääreestä reseptillään. Ensi kerralla teen hänen ohjeensa mukaan. Päädyin nyt onneksi valmistamaan mötköt ilman foliota, niin eroavatpa ohjeemme ainakin tältä osin.

Aikaa tähän touhuun tuhraantui eiliseltä illalta ehkä puolisen tuntia ja tänään lisää noin tunnin verran, uunissa lihat viettivät liki kolme tuntia, eli mistään pikaruaasta ei siis voi puhua. Hartaudella tehty, mutta maha pingotti koko loppupäivän, meinaan aika tuhdit tuli annoksista. Huhuh. Näin se sitten meni:





Kahteen lihajötköön joista syö 6 henkilöä tarvitset:

1,2 kg naudanjauhelihaa
200 g korppujauhoja
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
3 tl suolaa
1 tl rouhittua pippuria

Pitaleipiin tarvitset
600 g jauhoja
50 g hiivaa
4 dl vettä
2 tl suolaa
2 rkl öljyä

Tapahtui lihalle edellisenä päivänä:
1. Silppua sipulit mieleisen malliseksi silppeeksi ja murskaa valkosipulit. 
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi.
3. Tamppaa ilmat pois ja jätä yöksi maustumaan. Minä jätin kulhoon ja sliippasin pintaan elmukelmun. Jälkikäteen huomasin, että lihat kannattaa muotoilla halutun laisiksi jo jääkaappiin laitettaessa ja liiskata tiiviiksi. Elmukelmusta saa varmasti hyvän "makkarankuoren" aikaiseksi jonka alta puristelee vain ilmat pois. Tällöin ovat siis oikean muotoisia uunia varten jo jääkaappiin mennessään. Näin meneteltäessä mötkylät jäävät varmaan myös kiinteämmiksi ja niiden leikkaaminen onnistunee vieläkin helpommin paistamisen jälkeen.

Tapahtui taikinalle edellisenä päivänä:
Jep, edellisenä iltana tehtiin taikina. Taikinalle on todellakin merkitystä fermentoidaanko se jääkaapissa vai huoneenlämmössä. Kylmässä käyminen kestää kauemmin, ja itseasiassa alkoholikäyminen jopa pysähtyy pullahiivan osalta. Prosessia jatkavat mm. jauhojen mukana tulevat maitohappobakteerit, kehittäen taikinaan maukuja ja antaen vienosti happamuutta. Tee siis näin:
1. Punnaa jauhot ja sekoita siihen suola.
2. Mittaa 2 dl kädenlämpöistä vettä ja muserra hiiva siihen. 
3. Sekoita hiivattu vesi jauhoihin ja sekoittele.
4. Lisää hiljalleen nestettä. Lopeta sen läträäminen, jos uhkaa mennä liian löysäksi. Halutessasi voit myös korvata osan nesteestä maidolla. Maito tekee pinnasta kauniimman värisen.
5. Kun taikina pysyy yhtenä könttinä, lisää öljy ja vaivaa kunnolla. Itse annan taikinalle kunnolla kyytiä yleiskoneessa. Sitko on sopiva kun taikinaa kevyesti painettaessa se ei jää enää lommolle.
6. Ravisuta riittävän suuren kulhon pohjalle jauhoja (salaattikulho tms.) ja viskaa taikina sinne. Sulje kannella tai kelmulla. Siirrä nousemaan jääkaappiin. Se saa olla viileässä useamman tunnin, minä pidän yön yli.

Tapahtui paistopäivänä:
1. Ota lihat jääkaapista ja kuori elmukelmu pois. Jos teit yhtä hölmösti kuin minä, joudut nyt vielä muotoilemaan massan yhdeksi tai useammaksi pötkyläksi. Minä tein kaksi pötköä, koska toinen niistä syötetään kavereille huomenna.
2. Työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan. Nämä möntit olivat ehkä noin 30cm pitkiä ja 5-8cm paksuja.
3. Sijoita möllyskät leipävuokiin ja aseta ne 100C uuniin.
4. Kun mittari näytti 70C, otin vuuat lihoineen ulos. Aikaa tähän meni 2h 45min. 
5. Väännä grillivastus päälle ja ota maksimilämmöt käyttöön. Meidän uunista irtosi 280C. Laita samalla uunin pohjalle pelti ja keskitasolle ritilä.
6. Odotellessasi uunin tuleentumista, ota taikina jääkaapista. Jaa se kahtia ja venyttele pökäleet littaniksi. Ei tarvitse kaulita, venyttelet vain miellyttävän muotoiseksi n. 2-3cm paksuiseksi lätyksi leivinpaperin päälle. Kannattaa käyttää vähän jauhoja apuna niin taikina ei tahmaannu joka paikkaan.
7. Heitä ritilälle lihaköntit ja vedä kuuman pellin päälle paperin päälle leivottu taikina.
8. Tähystä uunia ja kääntele välillä lihamönttiä niin pinta paahtuu tasaisesti. Rasvaa ja muuta nestettä saa sataa leipien päälle. 
9. Paistoin lihoja ensimmäisellä kerralla noin 15min ja pyöritin 3 kertaa paistamisen aikana. 
10. Tällä välillä tein maustekastikkeen.
11. Otin ne uunista ja leikkasin pinnasta pituussunnassa ainakin pari senttiä paahtunutta kebabia lastuiksi. Nostin puolet pienemmän "ytimen" vielä ritilälle paahtumaan. Samalla nostin pelliltä leivät ritilälle, kääntäen ne siten, että pohjapuoli oli nyt ylös, eli vastuksiin päin.
10. Paistoin vielä 5 min. Leipä on hyvä kun pinta saa vähän väriä ja kopisee kun sitä koputtaa pohjaan. Otin loput lihat ja leivät leikeltäväksi. Leipä leikellään sopiviksi suupaloiksi.

Ohje mausteiselle tomaattikastikkeelle

5 mehukasta tomaattia
1 dl vettä
1rkl paprikajauhetta
1tl chilijauhetta
0,5 tl kardemummaa
1 tl kuivattua minttua
1 sipuli
1 tl sokeria
2 tk suolaa
2 valkosipulinkynttä

Tarjoiluun jukurttia

Toiminnan kuvaus:
1. Kalttaasin tomaatit. Helpommalla pääsee kun ostaa tölkissä valmista sosetta tai säilöttyjä tomaatteja. Ne sattuivat olemaan loppu kuivatarvekaapista, joten oli pakko turvautua alkukantaiseen menoon.
2. Poistin tomaattien kannat ja pilkoin ne lohkoiksi. Silppusin sipulin hienoksi.
3. Lisäsin kaiken muun paitsi valkosipulit pieneen kattilaan ja annoin kiehua rauhassa.
4. En soseuttanut vaan annoin pehmetä sen mitä pehmeni. Kun seos oli mukavan tasaista, murskasin sekaan valkosipulit ja suljin levyn.

Annosten kokoaminen
1. Kasasin annoksien pohjalle suupaloiksi leikellyt leipäpalat.
2. Leipien päälle kebab-suikaleita.
3. Kebabin päälle tomaattimaustekastiketta.
4. Koko hässäkän päälle raikasta paksua jukurttia.
5. Niukasti kurkkua lautasen reaunalle esittämään muka-salaattia. Vielä kun olisin tajunnut ne jalopenot ostaa.




Yllätin itseni. Suolaa olisi vain vielä kaivannut enempi, mutta kelvollistahan siitä tuli. Herkuttele annos mielioluesi kanssa! Minä nautiskelin tämän uhkean annoksen itse panemallani vaalealla ja sangen samealla pintahiivaoluella. Omaa oluttani kehumatta, tyydyn suosittelemaan tähän yhdistelmään vaaleaa suodattamatonta vehnäolutta, sillä niissä on paljon samoja efektejä kuin tässä itse nauttimassani juomassa. Jos pääset Alkoon, osta vaikka Paulanerin Hefe-Weissbier, tai mene hyvin varustettuun maitokauppaan ja kokeile kotimaisen Olvin vehnäolut. Hedelmäinen, hennosti banaaninen ja raikas vehnäolut käy loistavasti tämän mausteisen ja raskaan ruuan kumppaniksi.

Mukavaa viikonloppua kaikille. Taisin vielä ehtiä haasteen mukaisesti perjantaiksi julkaisemaan! Eläköön, kippis ja muistakaahan nautiskella!

Seuraa Instagramissa (@chezhenkka), Chez Henkan facebookissa tai Blogilistalla.


2 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Tämä oli vallan hauskaa, vaikka kiire meinasikin tulla jutun julkaisun kanssa. Sinun ohjeesi menee ehdottomasti kokeiluun. Jos vaikka saisin folionyytin pelittämään sen avulla.

      Poista