Mikromunakas
Koska mukimuffini vol.2 herätti hervotonta kiinnostusta, ajattelin jakaa samaan hötäkkään toisenkin pikareseptin. Meillä ainakin aamut tuppaavat äitymään vähintäänkin kiiresiksi. Vaikka mehukas ja tuore munakas maistuisikin jo aamutuimaan, ei arkena paistinpannuja tai kattiloita jaksa taikka ehdi viritellä tulille kaiken pyörimisen keskellä. Onneksi munat ja munakaskin paistuvat kivasti mikrossa. Tässä tulee mikroaaltouunissa valmistettu mikrokokoinen munakas.

Tänä aamuna munakas tehtiin klassikko aineksista:
1/2 nakki
1/4 sipuli
1/2 rkl öljyä tai voita
1 kananmuna

Ja se valmistettiin näin:
1. Silppua sipuli ja nakki
2. Lirauta öjyä lautaselle. 
3. Nosta sipuli- ja nakkisilppu öljytylle lautaselle.
4. Laita lautanen 1 minuutiksi mikroon. Nyt kannattaa käyttää kupua.
5. Kun kilahdus kuuluu, ota lautanen varovaisesti ulos. Se voi olla tosi kuuma.
6. Riko muna lautaselle. Riko keltuainen ja hämmennä sitä hieman valkuaisen kanssa sekaisin. Jos jätät keltuaisen ehjäksi se tuppaa poksahtamaan pitkin poikin paistamisen aikana.
7. Lautanen takaisin mikroon ja paista 1 minuutti. Muista kupu. 
8. Koristele rehuin, etenkin jos tykkäät valokuvata tuotoksesi istagramiin #mikromunakas-tunnisteella.
VALMIS - vartoa kuitenkin hetki ennen kuin hotkit herkun hetulaasi, sillä se voi olla taas tosi kuuma!

Tässä ihan alkeellisin kantamuoto reseptistä. Näin sen itsekin tein ihan ekalla kerralla. Tätä on sitten jokaisen helppo taivutella omille makunystyröilleen sopivaksi. Kala, äyriäiset, kuivatut tomaatit, oliivit, meetvursti, juustot, leikkeleet ja kaikki muut jääkaapista tutut tähteet kokeiluun vaan! Kertaakaan ei ole maun vuoksi tarvinnut näitä eksperimenttejä roskiin laittaa. Kannattaa kuitenkin pysytellä määrällisesti melko vähäisissä täytteissä, sillä koostumus tuppaa muuten kärsimään jäädessään irtonaiseksi liian ahnaalla täyttämisellä.

Jos halajat paistaa pelkän munan niin esikuumenna kuitenkin pelkkä öljy, sillä muuten lopputuloksen rakenne on mielestäni hieman kummallinen jäädessään omistuisesti vaahtomaiseksi. Mauku on silti ihan ok. Jotkut ovat väittäneet minulle, että tällä tavoin kuumennetut öljylautaset voivat haljeta jos niihin rikotaan (kylmän?) kananmunan. Meillä ei ole kuitenkaan koskaan lautaset tässä halkeilleet, mutta koska joku on näin epäillyt, niin nyt on ainakin varoitettu, eli omalla vastuulla. Turha siis lähetellä laskuja tai pulverikirjeitä minulle jos mummukalta perityt antiikkiporsliinit päsähtävät säpäleiksi tämän ohjeen takia. Käyttäkää siis nyt varmuudeksi jotain joutavaa lautasta.

Sipulin ja nakkisilppeen esipaistaminen on myös tärkeää, sillä näiden paistuessa niistä haihtuu aika paljon vettä pois. Jos vesihöyry haihtuu munan ollessa jo mukana, jää koostumus taas jotenkin omituiseksi. Jos olet valinnut täytteeksi vaikka metukkaa, niin lisärasvaa ei tarvita. Kokeilemalla löytyy oma suosikki. 

Kommentoikaapas nyt sitten reippaasti omia kokeiluitanne! Ja jos joku näillä ohjeilla saa lautasensa särkymään, niin raportoisitko ystävällisesti varoitukseksi siitä meille muillekin.

Seuraa Instagramissa (@chezhenkka), Chez Henkan facebookissa tai Blogilistalla.


Ei kommentteja