Pestopasta - herkullinen, terveellinen ja nopeasti valmistuva klassikko
Kaikki tietävät, kuinka elämä voi olla toisinaan yhtä härdelliä! Viimeiset pari viikkoa ovat olleet meillä jälleen semmoista pyöritystä, etten ole oikein pysynyt menossa mukana. On juostu asioita pitkin pääkaupunkia, välillä ristitty kissoja ja toisinaan yritetty suoriutua velvollisuuksista. Ei sillä, etteikö välillä olisi ollut hauskaa ja hyödyllistäkin, mutta kokonaisuudessaan aivan tajuttoman uuvuttavaa. Alan ilmeisesti ikääntyä. Kuten niin usein aikaisemmin, tämäkin kevät, sen kiireet ja niiden myötä luhistuvat aikataulut haastavat mielenterveyttäni, mutta eiköhän tämä meno kesään mennessä rauhoitu.  Ja kyllä se talvi sieltä vielä tulee, eikös niin.

Kaiken ruljanssin keskellä en ole siis blogitekstien rustailuun oikein innostunut. Tuskin olisi mitään julkaisukelpoista materiaalia tullutkaan, vaikka olisin kuinka yrittänytkin pitää alun tempoa yllä. Tämän vuoksi siis tämä muutaman päivän tauko. Valitettavasti joudun ilmoittamaan teille, rakkaat lukijani, että joudutte valitettavasti tottumaan tilanteeseen, ainakin näiden toukotöiden ajaksi.

Teemaan sopivasti, elintarvikkeiden syömäkuntoon saattaminen on tälläkin kertaa toteututtu melko rivakasti. Olen itse syönyt tätä mönjää useastikin, niin omavalmisteena kuin ravintola-annoksenakin, mutta voitteko kuvitella, tämä oli vaimolleni ensimmäinen tutustuminen tähän ruokalajiin. Harvoin hän keitoksiani kysymättä kommentoi, mutta tällä kertaa palaute tuli oma-aloitteisesti ja suu täynnä sapuskaa "Tää o pawasta kahwiswuokaa mitä oom ihinä syöny...",yllättäen lapsetkin söivät lautaset tyhjiksi. Ja kaiken lisäksi tässäpä on vielä tuo ravintoainekoostumuskin aika kohdillaan. Tähän klassikkoon et saa tuhrattua arvokasta aikaasi varttia kauempaa.
Tarvitset

300g pastaa haluamassasi muodossa

Pestoon
2 ruukkua tuoretta basilikaa
50 g raastettua pecorino-juustoa
100 g pinjansiemeniä
1 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1/2 tl pippuria

1. Keitä pasta korkeintaan puolikypsäksi, sillä siten se sopii tähän ruokaan paremmin kuin hyvin.
2. Kaikki pestoainekset sekaisin ja silppuriin. Jos sinulla ei ole tehosekoitinta, muussaa ainekset huhmareessa.
3. Sekoita pesto pastaan. 
VALMIS.


Pinjansiemenet ovat aivan valtavan hyviä, mutta niiden kilohinta on ajoittain jopa hävytön. Kuulin hiljattain, että ne voisi korvata cashew-pähkinöillä. En ole vielä itse näin kokeillut, mutta auringonkukan siemenista on kyllä tullut tehtyä vastaavaa yrttitahnaa ja ihan hyvällä menestyksellä. Toisissa resepteissä ohjeistetaan paahtamaan pähkinät tai siemenet, mutta mitä turhia niistä nyt hyviä rasvahappoja tärvelemään.

Pesto käy myös moneen muuhun käyttötarkoitukseen. Vaikkapa levitteeksi tai oliiviöljyllä löysennettynä salaattikastikkeeksi. Älä silti mene hairahtamaan valmiina myytäviin säilöttyihin pestotahnoihin, ne eivät vain toimi. Se "juttu" on juurikin tuossa tuoreessa basilikassa. Koska olen nuuka ja tykkään viritellä sinne tänne projekteja, meinaan saada näistä ruukkubasilikoista vielä uudelleenkin satoa. Tämän vuoksi nypin niistä vain suurimmat lehdet käytettäväksi. Tavallisesti silppuan yrtit varsineen päivineen.

Seuraa Instagramissa (@chezhenkka), Chez Henkan facebookissa tai Blogilistalla.3 kommenttia

 1. Mahtavan inspiroiva kirjoitus! Tämä menee kokeiluun!

  Susanna

  VastaaPoista
 2. pestopasta ja pesto yleisesti on kyllä niin hyvää!!harmi kun meillä se kuuluu pienemmän allergioiden takia vaan aikuisten ruokalistaan ja tulee tehtyä ihan liian harvoin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä istutin muuten joku kk sit ruukkubasilikan kunnon ruukkuun ja satoahan tulee:)

   Poista