Skottikahvi, viimeisten talvikelien lämmittäjä
Hämmästyttävää, millä tarmolla kevät jo puskee esiin! Suorastaan säpsähdin saattaessani esikoistamme viime viikolla kerhoon, kun havaitsin sulaneen kinoksen alta vihreää. Pakkasyö oli vähän lerpauttanut maasta esiin puskeneita lehtiä, mutta kyllä ne ihan tänä keväänä kasvaneilta vihreiltä kasvinosilta vaikuttivat. Kumma vaikutus ympäristöön on tuolla auringon sähkömagneettisella säiteilyllä! 

Ennen kuin ilmat ihan kokonaan lehahtavat hempeiksi, täytyy kiireesti julkaista tämä takuuvarma sisäisesti nautittava lämmike. Kaikille ovat tietysti tuttuja ainakin konjakkikahvit, sekä vanha ja luotettava Irish Coffee, mutta miltä maistuisi lämmin kahvidrinkki skotlantilaisella viskillä?
Irlantilaiset viskit ovat vähän kirpsakoita, selvästi hedelmäisiä ja yleensä savuttomia. Kuumana höyryävä kahvi tekee monista irlantilaisista sekoiteviskeistä näiden piirteiden vuoksi todella terävän makuisia. Haluan kirjoittaa pienen tietoiskun viskeistä tuonnempana, mutta sanottakoon jo nyt, että noin pääpiirteiltään skottiviskit ovat irlantilaisia kantamuotojaan selvästi turpeisempia ja pohjoisemmilla nummilla myös savuisia. Nämä ominaisuudet pehmentävät makua, ja kahvin seassa nautittuna ne mielestäni tekevät kokonaisuudesta tosi jännän. 

Tee näin:

Minulle mieluinen sekoitussuhde on 3:2:1 eli siis 
3 osaa kahvia
2 osaa viskiä
1 osa vaahdotettua kermaa
(Kovat jäbät kertoo noi litroilla)Prosessi:
1. Keitä väkevät sumpit. Erätulilla* luotu pannukahvi on tähän parasta, mutta minä pöräytin tällä kertaa espresso-koneella annokset.
2. Vispaa kerma. Irish Coffee-drinkkiin tuleva kerma vispataan vain kevyesti, mutta koska emme tee sitä, otan vapauden tehdä oikein komean ja kuohkean kermavaahtohattaran. Kerma vaahtoutuu parhaiten kun se on kylmää (~4°C) ja kun sen vispaa pyöreäpohjaisessa, kuivassa ja kylmässä metalliastiassa.
3. Esilämmitä astia joista aiot tarjoilla juoman. Jälkiuruokaviinilasissa kerrokset ja kahviin sulautuva kermavaahto näyttää aika komealta.
4. Annostele kahvi pohjalle.
5. Kaada viski hitaasti päälle.
6. Makeutusta kaipaavan kannattaa tässä kohtaa pudottaa pisara tummaa siirappia sekaan. Minä en itse sitä käytä.
7. Kasaa kermavaahto keoksi.
8. Koristele annos halutessasi fariinisokerilla tai vastaavalla melassia sisältävällä tummalla sokerilla, kuten esimerkiksi kookossokerilla, jota nyt käytin.

*Yllätä seuraavalla retkellä matkaseurueesi, kaivamalla repustasi esiin ponnekaasukerma ja 'kaatoryyppypullo', ja tarjoile terästeet suoraan porukan kuksiin. Suosiosi on taattu ja kutsu tulee saletisti porukan seuraavallekin eräretkelle!

Toiset tykkäävät sekoittaa lusikalla komponentit keskenään, jolloin kokonaisuus muuttuu aika paljon, mutta ei se missään tapauksessa väärin ole. Kermavaahdolla on kuitenkin ihan merkitystä tässä juomassa: se toimii ikään kuin eristeenä kuuman juoman päällä. Drinkki pysyy näin ollen kauemmin kuumana, koska nesteen pinnalta karkaava höyry vie muutoin paljon lämpöenergiaa mennessään.  Tällöin mallastisleestä ja kahvista haihtuvat aromiaineet eivät pääse karkaamaan kermavaahtopatjan läpi. Kerma ja kahvi ovat sangen rasvaisia, jonka vuoksi väitän niiden jalostavan viskistä uudenlaisia makuja ulos. 

PS.
Tommolle kiitos pullosta!


Ei kommentteja