Lasten suosikki: villiriisirisotto... Just!

Tää on niin tätä... Vaimolleni vakioitunut mietelause kyllä kiteyttää fiilikset: "Kun aasille laulaa, pierun saa palkaksi."

Sitä on tullut kokeiltua tässä muutamassa vuodessa jo yhtä sun toista pöperöä, joiden "herkullisuudella" on pyritty pitämään pikkuväki pyödässä ja siinä ohessa täyttää kiukunpurkauksina oirelevat nälkäiset massut. Vaikka nämä meidän mussukat ovatkin verrattain helppoja ruokittavia, aina ajoittain jostain saapuvat nämä känkkäränkkäviikot. Näinä hetkinä outoja eksperimenttejä on lautasille aivan turha tarjoilla, lentävät pitkin seiniä, mutta olosuhteiden ollessa oikeat kokeilutkin voivat tuottaa tulostakin. Aiksemmin julkaistu Maunomatosen herkkupasta on yksi niistä yllättäjistä, joka on onnistunut löytämään tiensä myös vaikeiden aikojen ravinnoksi. 

Kaavana se menee suunnilleen niin, että mitä hienompi, maukkaampi, näyttävämpi ja vaativampi valmistettava eväs on aikuisten mielestä, sitä surkeammin se käy ravinnoksi kiukkuisille lapsukaisille. Yhtä kaikki, olen juuri nyt sangen kyllästynyt keräämään lattialta sinne syljettyjä serranon kinkun kappaleita taikka jynssäämään keittiökaapistosta kanttarellikastiketta. Meni vaan jotenkin hermot, joten tampaisin kiukusta tärisevin käsin  perusainekset pöydälle, sitten pannulle ja lautasille. Valmistin mahdollisimman synteettistä, tahraamatonta ja jopa helposti lattioilta imuroitavaa ruokaa. Paulautteena oli täysin hiljainen keittiö, jonka pyödästä ojettiin lautasia vain uudelleen täytettäviksi.


Eli jos tai kun tulee se hetki... Älä ylisuorita, vaan suorita:

4dl villiriisiseosta
1l vettä
400g jauhelihaa
1 sipuli
1 herne, maissi, paprika -pakastepussi
hömpsäys jauheliha-/yleismaustetta
suolaa
lihaliemikuutio

1. Vesi kiehumaan ja lihaliemikuutio kyytiin. 
2. Kun vesi kiehuu, lisää riisi ja keitä pakkauksen ohjeistama aika.
3. Jauheliha öljytipassa pannulle.
4. Silppua sipuli ja lisää ruskistuneen jauhelihan kanssa pannulle.
5. Kippaa jäinen HeMaPa-pussi pannulle tiristymään tai kiehuvan riisin sekaan sulamaan.
6. Kun sipuli on kuullottunut, mausta kevyesti yleismausteella ja suolalla.
7. Kun riisi on kypsää ja HeMaPa:t sulia, sekoita kaikki komponentit keskenään ja tarjoile. 

Jos tämä ruokalaji hiljentää meidän känkkäränkät, vaimenee sillä varmasti vaikka ryhmällinen beduiineja. Valmistukseen menee aikaa korkeintaan 20min, eli suunnilleen se aika jonka riisi vaatii kypsyäkseen ja satsista riittää helposti 5 henkiselle lapsiperheelle. Helppoa ja tavallista arkiruokaa kaikessa harmaudessaan, olkaapa hyvät! :)4 kommenttia

 1. Ja lisää väriä saa tietysti ketsupista ;) "Risotto" uppoaa meidänkin nirsohkolle 3-vuotiaalle paremmin kuin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Ketsuppi on hyvä, sillä saa monasti hämättyä pikkuväen syömään ja aika usein saan taiteilla "silmä, silmä, nenä ja suu" :-)

   Poista
 2. Mun äiti teki (no ok, tekee edelleen meille lapsilleen) risottoa jossa on riisiä, jauhelihaa, tuoretta paprikaa ja maustekurkkua palasina. Ja siis kypsennettynä. Ja hyvää on. :)

  VastaaPoista
 3. Näitä sun reseptejä on kyllä kiva lukea, kun niissä on noi ihkut selostukset mukana :D Erityisesti pomppasi silmiä hivelemään sana "hömpsäys" maustemäärän kohdalla! Edesmennyt äiteeni, karjalaisnainen parhaimmasta päästä, selitti minulle silloin aikoinaan aina tajuttoman hyvien ruokiensa valmistuohjeet juurikin tuolla kaavalla: hömpsäys maustetta sinne sekaan ja.... siinä sitten ihmettelin että tarkempia kuvauksia kiitos, milligrammalleen kiitos, ei mitään hömpsäyksiä :D Nyt olen itte ihan samanlainen - ja näköjään oot sääkin :D

  VastaaPoista