Tropiikin smoothie


Meille on tullut mukava tropiikkisimulaattori kotiin. Tässä saa kivasti tuntumaa aloittelevan kesän matalapaineisiin ja muihin painostaviin ukkosta enteileviin sääilmiöihin! Asuntomme kaikki ilmastointikanavat on nimittäin tukittu roskapussein ja toistapuolta talosta peittää iloisesti pressuseinä. Kun keittää liedellä mitä hyvänsä tai kun joku käy suihkussa, huoneilma muistuttaa sademetsää. Onneksi ikkunoitakaan ei ole voinut pitää tuuletuksen toivossa auki, sillä talon pressuttomalla seinustalla röhkii päivittäin nosturiauto. Se tupruttaa käsittömättömän määrän dieselin katkuista nokea ilmoille päkistellessään kattoa remontoiville sedille tarvikkeita ja noukkiessaan vanhan katon riekaleita alas.  Virka-ajan jälkeen voi toki hetken antaa ilman käydä avoimista ikkunoista, mutta ei tietenkään seurauksitta. Naapuruston lapset olivat onneksi ystävällisesti poimineet ikkunamme alta vuoren leluja, joita meidän mukulat olivat avoimista ikkunoista pihalle lennätelleet. Oli siellä joukossa kai joku lentokonekin, että ajatusta oli taustalla. Kävipä mielessäni kuitenkin, että onneksi ei asuta tämän korkeammalla, saatika kovin vilkkaan kulkuväylän varrella.

Kuten tässä meidän hellesimulaattorissammekin, niin ihan oikeallakin helteellä menee helposti ruokahalut. Valitettavasti nälästä johtuva kiukuttelu ei katoa mihinkään, vaan saattaa jopa pahentua vekkarin viittoessa lounasaikaa ja ilmapuntarin kertoessa rajuilman lähestymisestä. Tukaliin tilanteisiin sopii aterioiden korvikkeeksi loistavasti helposti nautittavat ja valmistettavat smoothiet. Löysä ja terveellisyyttä tavoitteleva synteettinen massa on helppo valmistaa myös sauvasekoittimella, mutta keneltäpä ei nyt jonkin sortin blenderiä löytyisi. Jokainen joka on edes kerran ryhtynyt elintapojaan remontoimaan, on päätynyt jostain syystä hankkimaan keittiöönsä tietysti blenderin. Ehkä se on ollut samanlainen statussymboli kuin nyt ovat nämä aktiivisuusrannekkeet. Jännittävää kuitenkin huomata, että ankarin tuomari aktiivisuuden tai sen puutteen osoittajan lienee peilikuva. Sitä en ole vielä saanut huijatuksi, blenderillä enkä minkään sortin aktiivisuuselektroniikalla. Kaikesta huolimatta, siellä se meidän blenderi on taas koko synkän talven ja kiireisen kevään viettänyt lomaansa keittiötason hämärimmässä nurkassa. Ihan mukava oli kaivaa se sieltä esiin.
Tämmöstä sinne tungin ja siitä tuli kaksi annosta:

3dl vanhanajan luomumaitoa
puolikas ananas
banaani
nektariini
2rkl chia-siemeniä
2rkl auringonkukansiemeniä
nippu tuoretta minttua

1. Tunge kaikki komponentit blenderiin
2. Soseuta
3. Notkista tarvittaessa vedellä tai maidolla ja nauti.

Ananas tuppaa eltaantumaan melko pian kun sen on kerran kuoristaan päästänyt. Pidän itse jokseenkin paljon ananaksesta, mutta kerrallaan sitä ei tule meillä hotkittua kokonaan. Alkaa kitalaki kutisemaan kun sitä liikaa popsii kerrallaan. Yli jäävän puolen yleensä kuutioin ja pakasta, jolloin pakastetut jämät toimivat kuin jääpalat. Smoothien valmistamisessa käytin tällä kertaa tuoretta ananasta, mutta vastaavan plöräyksen olen valmistanut myös pakastetuista ananaskuutioista. Se taisi olla jopa parempaa, ainakin kylmänä se virkisti kivasti. Mönjä säilyy miellyttävän makuisena jääkaapissa vuorokauden, joskin banaanin vuoksi se saattaa hieman harmaantua ja chia-siementen turvotessa paksuuntuu huomattavasti.

Seuraa Instagramissa (@chezhenkka), Chez Henkan facebookissa tai Blogilistalla.

Ei kommentteja