Lama-ajan kinkkulooda


Olen sellaista sukupolvea, joka vietti lapsuuttaan lama-ajan lähiössä. Silloinen kansantalouden aallonpohja toi metroasemille puliukkoja ja kouluruokailuun harmautta. Kaikki kierrätettiin, koulukirjat päällystettiin ja kirpputoreilta töngittiin aarteita. Isot pojat ja tytöt tekivät vaihtoehtojuttuja, kettujen vapautusta sekä mielenosoitusta. Joidenkin vanhemmat tupakoivat vielä sisällä ja haju tarttui vaatteisiin. Somaliasta tuli jossain vaiheessa valtavasti pakolaisia. Apulanta soi kaverin tosi coolin isoveljen huoneesta, hän laittoi myös tukkaansa tosi paljon geeliä ja me otettiin mallia. Muistan markat ja kuinka niillä ostettiin kioskilta karkkeja kappalehinnoin. Muistan myös kuinka maksamattomat sähköt katkaistiin kaverin kotoa kesken pleikkarin rämpytyksen ja miten eräässä yksinhuoltajataloudessa vanhempi söi salaa kuolleen koiran nappuloita, jotta lapsille riitti makaroonia. Surullista sinänsä, mutta ei sitä ahdingon syvyyttä lapsena niin hahmottanut. Meillä oli omat jutut.

Lamavuosien lapsuus oli kuitenkin minulle jopa onnellista aikaa. Nautittiin yksinkertaisista asioita ja tehtiin muiden viikarien kanssa älyttömiä kolttosia. Leikittiin takametsässä ja rakennettiin majoja. Vältyttiin jopa pahimmilta traumoilta. Ruokapöydät olivat ehkä jokseenkin nykyisiä pelkistetympiä, mutta parhaimmillaan yksinkertaisuus oli jopa kaunista. Kekseliäät kotikokit tekivät niukoista raaka-aineista ja sesonkien edullisimmista tuotteista herkullisia juttuja. Yksinkertaisia reseptejä on taatusti ammennettu vielä tiukempia aikoja kokeneilta sotavuosien sukupolvilta. Vanhojen kunnon slow cooking-reseptien uudelleen mobilisoiminen on aina kiehtonut minua!

Vaikka synkimmät lukemat viimeisimmästä taantumasta onkin ehkä jo selätetty, ajateltiin tarjoilla omille mukuloille vähän retroa. Lopputulos oli nostalginen ja kaikki putsasivat lautaset kiiltäviksi.Jotta kokemus olisi autenttinen, vie tyhjät pullot kauppaan ja osta panttirahoilla:

500g peruna-sipulisekoitusta
200g kinkkisilppua
4dl kasvisrasvasekoitetta
ruokaöljyä
suolaa
pippuria

1. Voitele vuoka ruokaöljyllä.
2. Kippaa kinkku ja peruna-sipulisekoite vuokaan. Sekoita.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorottele kasvisrasvavalmiste kyytiin.
4. Nosta vuoka 225C° uuniin. Anna paistua noin 1. tunti. Odotellessa ehdit vaikka muistella omia lamavuosiasi tai kelata kaikki vanhat c-kasetit alkuun.

Tarjoile hapankaalin ja puolukoiden kera. Salaattiahan ei silloin syöty.

Huom! Resepti sopii myös (ja jopa kelpasi hyvin) meidän allergikolle ollen maidoton, munaton ja viljaton.

1 kommentti

  1. Selasin blogin heti läpi kun sen löysin. Tai törmäsin siihen jostain kautta, tuntemattomat ovat polut näissäkin asioissa. Kirjotin jo puutelistan Lasagnesta. Sitä meillä syödään tänään! Kiitti!

    Lyyti // lyytikirjottaa.blogspot.fi

    VastaaPoista