Sitruunakanaa kastikkeella

Älkööt vain kuvitelko, että tämä blogi olisi ohi. Olin vain hetken hemmetin kiireinen. Uudenlaiseen arkeen kesti hetki totuttautua, mutta nyt on syksy jo hyvässä vauhdissa. Käydään koulussa, kerhossa ja nautitaan pienistä asioita. Toisinaan päivät menevät huurussa, selkä tulee kipeäksi ja aamullakin vielä väsyttäisi, mutta onneksi on ollut lupa herkutella. Möntti haisevaa juustoa illalla hyvän oluen saattelemana, verinen pihvi päivällisellä sekä tuhti munakas aamulla ovat helpottaneet selviytymistä arjen syövereistä. Vaikka kalorit ovat riittäneet orastavan stressin hallintaan, ei aikaa vain ole valitettavasti jäänyt näppäimistölle. Nyt on henkinen balanssi ehkä taas saavutettu ja blogiharrastuskin saa jatkua. Jes! 


Uusi alku osuu mukavasti lihattomalle lokakuulle. Koska olen laiska, en jaksa nyt pohtia lihan käyttöäni enkä muuta edes kuukaudeksi ruokailutottumuksiani. Kasvisruuat ovat meille ihan oikeasti arkea, joten uskallan passata tällä kertaa tämän teeman. Olen toki aikaisemmin käynyt henkisiä kamppailuja tehotuotantolihan nauttimisen oikeellisuudesta, mutta päätynyt aina takaisin lihallisten leiriin. Ymmärrän kuitenkin jutun jujun, ja kunnia teille kaikille jotka kampanjaan osallistutte. Olette kerrassaan oikeilla jäljillä haastaessanne itsestäänselvyyksiä. Harva tuntuu enää ymmärtävän, että suojakaasussaan kylpevä lihatuote on ollut joskus tunteva ja taitava eläin. Pakkausseloste kun ei kerro siitä mitään. 

Kiitos Naapurin maalaiskana-brändin ja pakkaukseen printatun Jyrki Sukulan reseptin No.10 (sekä lähimarkettimme oranssin hintalapun), rouva päätyi ostamaan pintamaustettuja broilerin paistipaloja. Saattelin lihat uuniin sitruunan kanssa, juurikin pakkauksen ohjeen innoittamana. Päädyin kuitenkin tunaamaan lopputuotetta vähän omaan suuntaan ja mielestäni melko onnistuneesti. Hyvää tuli, kas näin:

Setti riittää reilusti kahdelle ja niukasti neljälle ruokailijalle.


Tarvitset
4kpl kanan paisteja, maustamattomat koipireidetkin varmasti pelittävät
Loraus oliiviöljyä
1rkl hunajaa
1 sitruuna
1-2rkl perunajauhoja
1-2dl vettä
2dl kasvisrasvasekoitetta kerman korvikkeena
suolaa

Lisäkkeeksi pottumuussia, joka kannattaa maustaa valkosipulilla ja persiljalla.

1. Lado kanat nahkapuoli ylöspäin vuokaan, johon ne juuri ja juuri mahtuvat. Tiivisti ladottuna myöhemmin tarvittavat mehut eivät höyrysty uunituksen aikana harakoille. Lorauta päälle öljyä ja hunajaa.
2. Leikkaa sitruuna siivuiksi ja peittele lihat niillä.
3. Kypsennä 180°C uunissa ainakin tunti. Valmista sillä välin lisäkkeeksi vaikka pottumuusia. 
4. Nosta kypsät kanat vuuasta ja kääräise folioon vetäytymään. 
5. Siivilöi kattilaan kanoista ja sitruunoista vuokaan tihkunut neste.
6. Lapioi perunajauhot lasilleseen kylmää vettä. Kuumenna kastikepohja kiehuvaksi ja suurusta perunajauhovedellä.
7. Anna kiehahtaa ja lisää kasvisrasvasekoite. Älä keitä enää. Säädä viskositeetti sopivaksi lisäämällä tarvittaessa vettä. 
8. Tarkista kastikkeen maku ja mausta suolalla.
9. Kasaa annos ja nam nam.

Kastikkeesta tuli aivan järisyttävän herkullista! Vastaava sopisi loistavasti myös valkealle kallalle, ja meinaan kokeilla tätä myös sitruunalla sekä inkiväärillä maustetun nyhtöpossun kera. 

Tästä tämä taas lähtee! Mukavaa syksyä kaikille!

Ei kommentteja